Приготування куті

Зміст:

Історія страви та сакральне значення

На території сучасної України Християнство з’явилося за часів великої княгині Ольги та князя Володимира більш тисяча років тому. З того часу  взимку виглядають Різдвяну зірку та готують святкові страви, головна з яких – ритуальна кутя. До появи зірки кутя повинна бути пісна, після привітання з народження Божого сина – кутя має бути щедрою, скромною, з додаванням вершків або молока. Але сама кутя з’явилась задовго до появи Християнства.
В дохристиянську давнину кутя була пов’язана з культом предків та обов’язковою стравою на святкуванні народження дитини, весіллі та похоронах. Кожний інгредієнт куті має значення.

Символічне значення інгредієнтів куті

Символічне значення інгредієнтів куті фото опис

Основний компонент куті – зерно, яке є символом вічного життя і переродження, віра в безсмертя душі і її перевтілення. Як і насіння, яке потрапляє в землю і перероджується, так і дух людини відроджується в новому тілі після поховання. Макові зерна та горіхи означають родючість.

Мед – солодке вічне життя. Сушені яблука та груші або ягоди теж мають значення побажання багатства. Вершки та молоко у куті символізують потойбічне життя (тут треба згадати традиційну приказку казок «молочні ріки, чисельні береги», що означають розділ миру живих та мертвих та паску з вершків, що символізую Голгофу та Воскресіння)

Мак, ізюм, горіхи фото опис

Приготування куті та сучасна адаптація страви

Для приготування куті використовували спеціально оброблене в ступі пшеничне або ячмінне зерно. Зараз кутю готують не тільки зі пшеничного зерна, а використовують і рис, який відомий в Україні з XVIII сторіччя, спочатку як сарацинське, а потім – сорочинське зерно. Також рідко використовують і гречану крупу, що відома з XIX сторіччя. Але традиційно, вже більш як 2 тисяч років готується з пшеничної крупи.

Інгредієнти для сучасної куті фото опис
Готуючи сучасну кутю, можна використовувати рисову, пшеничну, перлову, ячневу, гречану крупу, яку варять до готовності. Каша має бути розсипчаста.

Мак для куті теж потребує приготування. За традицією його розпарювали в печі, розтирали в макітрі або в ступці. За старовинним українським звичаєм перетирання маку для різдвяної куті було привілеєм господаря. Це і не дивно, адже для якісного перетирання дійсно потрібна неабияка сила та терпіння.

Макітра і товкач для перетирання маку

З використанням сучасних кухонних технологій, мак можна або залити окропом та залишити на пів години, або проварити на маленькому вогні хвилин 15 та за допомогою блендеру перетерти. Перетираючи мак, можна одразу додати мед.
Горіхи треба подрібнити, залишивши декілька ядер для прикрашання. В сучасну кутю додають також халву, яку старанно подрібнюють.

Родзинки та курага це сучасні інгредієнти, раніше використовували сушені яблука та ягоди, або інші фрукти. Їх теж промивають та розпарюють окропом, подрібнюють. Усі інгредієнти мають охолонути та можна перемішати. Кутя має бути не рідкою і не надто густою. Якщо вона загуста її можна трохи розвести окропом. Після появи зірки та церковної служби до куті додають молоко або вершки. І це вже щедра кутя.

Особливості приготування куті по регіонах

Попри таку давню історію рецепт куті не є сталим і має регіональні особливості. Класичний рецепт вважається за київською традицією, на Житомирщині до куті додають столову ложку вина або солодкої наливки. Полтавська кутя має трохи рідку консистенцію, через те що на останньому етапі розводиться узваром з шипшини, виноградним або яблучним соком.

Особливості регіональної куті фото опис

Луганщина та Донеччина використовує рис, халву та цукати. Використання сушених ягід – особливість Черкащини. На Заході України до приготування куті ставляться серйозно, дотримуючись старовинних ритуалів. Рис, перловка та інші крупи замінити пшеницю у рецепті не можуть. Кутя вариться тільки з пшениці, яка замочується на кілька годин. Вода має бути тільки джерельною та освяченою молитвою.

Але головне для всієї України – кутя має бути приготована з добрим серцем.

Закінчить цей допис хочу традиційною колядкою «Добрий вечір тобі, пане господарю»
Вся наша родина, славна Україна, радуйся!
Ой радуйся, земле, Син Божий народився!

Та побажанням здоров’я, щастя та добробуту.

Читайте також Різдвяні страви України.

Опубликовано: 06.01.2022

Теги:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты