Вишня дрібнопильчаста або сакура

Зміст:

Особливості вишні дрібнопильчастої

Вишня дрібнопильчаста або ж сакура є виключно декоративною рослиною. На відміну від звичайної вишні, плоди сакури є неїстівними. Завдяки невибагливості і стійкості до багатьох хвороб дану культуру може виростити навіть садівник- початківець.

Особливістю сакури є форма цвітіння. При цій формі бутони рожевого кольору щільно вкривають все гілки і при відкритті виділяють ніжний аромат. Цвітіння в залежності від кліматичних умов проходить в квітні-травні. Тривалість цвітіння — 10-15 днів.

Вишня дрібнопильчаста — невисоке дерево, яке входить в родину Розовоцвітні. Ареал зростання виду Японія, Китай, Приморський край в Росії, частина острова Сахалін.

Селекціонери постійно виводять нові сорти сакури, які відрізняються забарвленням і формою квітів, формою пагонів.

Вишня дрібнопильчаста або сакура є теплолюбною культурою, але може переносити і низькі температури аж до 15 градусів за шкалою Цельсія.

Популярні сорти сакури

Нижче ми опишемо кілька сортів сакури, які відмінно цвітуть і ростуть на всій території України.

Канзан

Сакура Канзан фото опис

Висота сакури Канзан досягає 12 м, а ширина крони від 4 до 6 м. Відмінною особливістю даного сорту є те, що бічні гілки спрямовані вниз, інші ж направляються вгору. Кора у сорту Канзан на початку червона, але чим старше стає дерево, тим більше вона набуває сіруватого відтінку. На ній поступово з’являються невеликі тріщини. Листя з пильчастим краєм, злегка глянцеві, до 10 см в довжину. Їх забарвлення змінюється від бронзового до бордового. Квітки ніжного пурпурового відтінку, близько 5 см в діаметрі. Сорт ефективний при одиночній і груповій посадці, відмінно поєднується з карликовими березами і японськими кленами.

Аманогава

Сакура Аманогава фото опис

Сакура Амонагава є компактним деревом з колоновидною кроною. Висота дорослого дерева коливається від 3,5 до 7 м. Навесні і влітку листки зелене, восени вони стають жовто-помаранчевими. Квітки щільно набиті пелюстками, світло-рожеві. Під час цвітіння рослина привертає до себе увагу сильним приємним ароматом. Цвітіння проходить в середині-кінці травня. Сорт використовують для висадки в домашніх садах і ландшафтних парках.

Фукубанд

Фукубанд фото опис

Сакура Фукубанд — мініатюрне дерево висотою до 2,5 м. Воно густо вкрите темно-зеленим листям. Дуже рясно цвіте. Квітки махрові, рожеві. В

Використовують в садах невеликій площі, для висадки у внутрішніх двориках.

Процес посадки сакури

Сакура посадка фото опис

Для сакури потрібна ділянка з хорошим освітленням, бажано на невеликому підвищенні. Культура не переносить скупчення вологи під час відлиг ранньою весною. Також бажано, щоб ділянка не продувалася постійно холодним вітром. Дуже добре висаджувати вишню дрібнопильчасту біля будівель.

Відстань при посадці між сакурами — близько 2,5-3м, а між рядами — близько 3 м. Ідеальний час для висадки сакури — кінець березня навесні, і кінець вересня-жовтень восени. Найкраще висаджувати відразу кілька сортів сакури. Завдяки перехресному запиленню рослина буде цвісти якісніше.

Яму для посадки вишні дрібнопильчастої готують за 1-2 тижні до посадки. У посадкову яму додають суміш перегною і верхнього шару ґрунту. Також яму поливають насиченими водними розчинами суперфосфату і хлористого калію.

Кореневу систему саджанця перед посадкою замочують у воді. Під час висадки коріння акуратно розправляють і ставлять на дно посадкової ями. Далі їх засипають ґрунтосумішшю. Пристовбурні кола мульчують сосновою корою шаром до 4 см.

Догляд за сакурою

Догляд за сакурою фото опис

Вишня дрібнопильчаста більш невибаглива, ніж плодові форми вишні, але все таки певних правил догляду потрібно дотримуватися.

Полив

Поливають сакуру раз в тиждень. При сухій погоді поливають мінімум 2 рази на тиждень. На молоде дерево потрібно близько 10 л води, для високого або дорослого дерева потрібно від 25 до 30 л на разовий полив. В кінці осені здійснюють останній вологозарядний полив.

Підживлення

У перший рік після посадки сакуру не підживлюють. У наступні роки роблять підгодівлю аміачною селітрою або карбамідом до появи бутонів. Відразу після цвітіння сакуру підгодовують компостом. Восени підгодовують мінеральними добривами.

Обрізка

Навесні проводять омолоджуючу обрізку. Видаляють обморожені гілки і формують правильну крону. Восени проводять санітарну обрізку. Видаляють пошкоджені гілки, а також гілки, що не здерев’яніли. Також під час весняної та осінньої обрізки можна обробити дерево фунгіцидами.

Зимівля

Так як рослина теплолюбна, то потрібно вкрити її нижню частину агроволокном або мішковиною. Також бажано вкрити найпотужніші гілки.

Читайте також Магнолія: посадка та догляд.

Опубликовано: 27.05.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты