Зимові сорти яблук

Зміст:

Зимові сорти яблук фото опис

Загальна характеристика зимових сортів яблук

Не можна уявити сад або двір без яблуні. Починаючи  планувати сад та обираючи сорти яблунь раціонально узяти для смакування влітку 1 дерево літніх сортів і 2 осінніх, 2-зимових.
Літніми сортами яблук вважаються, урожай яких встигає з початку липня до початку серпня. Врожай літніх сортів зовсім не зберігається, вони мають ніжний м’якуш, який швидко псується і тонку шкірку, ними можна насолоджуватися лише протягом кількох тижнів після зняття.

Загальна характеристика зимових сортів яблук фото опис
Осінніми сортами вважаються сорти, що достигають у середині серпня-середині вересня. Ці сорти зберігаються до кінця грудня-середини січня, добре переробляються.

Зимові сорти збираються у вересні-жовтні, (у стані «знімної стиглості») але повністю достигають під час зберігання приблизно у січні-лютому. При належних умовах споживати зимові сорти можна до кінця березня-квітня. Яблука мають щільну м’якуш і міцну шкірку. При акуратному зборі та зберіганні в оптимальних умовах вони не псуються протягом 4-5 місяців, а деякі — понад пів року. Призначення плодів — універсальне. Вони придатні як для вживання у свіжому вигляді, так і для перероблювання та консервування, виготовлення солодощів і соків, сушіння та заморозки.

Обираючи сорти яблунь треба звертати увагу на зимо- та посухостійкість, стійкість до несприятливих умов вирощування і хвороб.

Найпопулярніші сорти зимових яблук в Україні

Нижче ми розкажемо про найпопулярніші зимові сорти яблук на території України, їх характеристики, переваги, недоліки.

Ренет Симиренка

Ренет Симиренка фото опис
Ренет Симиренка (в побуті часто використовують назву просто Симиренка, Семеринка або Семеренка) давній зимовий сорт невідомого походження. Описаний і введений в каталог в 1880 році видатним українським помологом Левком Платоновичем Симиренком.

Яблука середнього або вище середнього розміру, трохи сплощеної округло-конічної форми. Забарвлення при зніманні світло-зелене або яскраво-зелене, з білуватою мінливістю і численними світлими округлими великими підшкірними крапками. Звичайний термін знімання плодів — кінець вересня — початок жовтня. Плоди добре утримуються до знімання. Тривалість зберігання — до червня, а для садів із залуженням — і більше, смак плодів гармонійно насичений.

М’якуш білий, з зеленуватим відтінком, посеред періоду зберігання — світло-кремовий, щільний, дуже соковитий, ароматний, відмінного гармонійного смаку, винно-солодкий, з приємним пряним присмаком. Оскільки сорт зимовий, то нестиглий плід має кислий смак із терпкуватістю, які проходять після остаточного дозрівання (кінець вересня-жовтень). Цей сорт після закладки на зберігання може навіть поліпшувати свій смак — особливо, коли яблука збирали недозрілими. Смак при цьому стає більш солодким, терпкість зникає, кислість зменшується. В кінці весни — ближче до літа плоди іноді можуть ставати рихлими, як вата. Смак при цьому погіршується.

Переваги сорту

Посухостійкість, висока врожайність, ранній вступ у плодоношення, тривала лежкість плодів, вітростійкість, відмінні якості плодів.

Недоліки сорту

Знижена зимостійкість, періодичність плодоношення дерев, сприйнятливість до парші та борошнистої роси; схильність до загущення крони.

Голден Делішес

Голден Делішес фото опис
Плоди середнього та більше за середнього розміру, середньої одномірності, видовжено-округло-конічні, зеленувато-жовті. Шкірочка середньої товщини, щільна, еластична, гладенька, суха. М’якуш жовтувато-кремовий, щільний, дрібнозернистий, соковитий, ароматний, відмінного кислувато-солодкого смаку. Знімна стиглість настає наприкінці вересня, споживча — у січні.

У сховищі плоди зберігаються до березня, у холодильнику — до травня. Використовують переважно у свіжому вигляді. Цей сорт є символом штату Західна Віргінія, що проводить щорічний фестиваль, присвячений цьому сорту яблук.

Переваги сорту

Посухостійкість, висока врожайність, пізнє та довге квітування після заморозків, відмінні якості плодів.

Недоліки сорту

Сорт вибагливий до тепла, рівня агротехніки, сприйнятливість до парші та борошнистої роси.

Лігольд

Яблуня Лігольд фото опис
Сорт польського походження. Був виведений 1972 році. Плоди великого або дуже великого розміру, мають сферично-конічна форму. Шкіра міцна, гладка і блискуча, зеленувато-жовта, покрита інтенсивним розмитим рум’янцем кармінового кольору з боку сонця.

М’якоть соковита, міцна протягом тривалого часу, хрустка, солодка, злегка кисла. Цвіте в середині сезону цвітіння яблунь. Сорт рекомендований для вирощення на Поліссі.

Переваги сорту

Посухостійкість, морозостійкість, висока врожайність, відмінні якості плодів.

Недоліки сорту

Сприйнятливість до парші та борошнистої роси, вогняного нападу. Схильність до загущення крони.

Ред Чіф

Сорт Ред Чіф фото опис
Відносно новий зимовий сорт американського походження. Виведений у 1914 році, а районований в Україні у 2000-х роках. Знімна зрілість настає в кінці вересня, споживча — в грудні. Менш вимогливий до грунтово-кліматичних умов. Відрізняється крупноплодностью, транспортабельністю, лежкість, відмінними товарними й смаковими якостями плодів. Плоди великі, довгасто-конічні, червоні. М’якоть світла, з зеленим відтінком, соковита, щільна, солодка з ароматом. Плоди добре зберігаються до весни.

Переваги сорту

Посухостійкість, морозостійкість, висока врожайність, великий розмір плодів, стійкість до борошнистої роси та бактеріального опіку.

Недоліки сорту

Слаба стійкість до парші, схильність до періодичності.

Чемпіон

Сорт Чемпіон фото опис
Сорт чемпіон має чеське походження. Підходить для вирощування в усіх зонах України, оскільки випробування сорту (первинне) проводили в Україні. Відрізняється середньою зимостійкістю і стійкістю до хвороб, як борошниста роса і парша. Яблука великого розміру, одномірні. Смак яблук кисло-солодкий.

Колір яблук сорту «Champion» жовто-зелений з вираженим розмитим червоно-оранжевим рум’янцем. М’якоть яблук ніжна, світло-кремового кольору, середньої щільності. Яблука соковиті й ароматні, округло-овальної форми. Шкірка плодів тонка, суха, в міру еластична. Термін дозрівання: кінець вересня — початок жовтня в залежності від кліматичних умов, споживча стиглість настає в жовтні. Збір слід проводити своєчасно, через те, що при перезріванні на дереві яблука втрачають товарні та смакові якості.

Переваги сорту

Посухостійкість, висока врожайність, відмінні якості плодів.

Недоліки сорти

Середня зимостійкість; середня стійкість до бактеріального опіку, слабка стійкість до борошнистої роси.

Читайте також Як обрати сорти винограду для дачі.

Опубликовано: 13.03.2021

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты