Зміст:
Особливості галушок як страви
Сьогодні ми розповімо про страву, що є символом української кухні разом із борщем та варениками. Про них писали Котляревський та Гоголь у свої творах. Це про галушки, що дуже прості в приготуванні, але мають багато варіантів смаку та дуже ситні.
При мінімальних витратах ця страва годувала всю родину, їх готували майже щодня, здебільшого на вечерю.
Галушки готували у формі кульок або квадратиків із тіста, що згодом відварювали. На відміну від вареників, галушки не мають начинки. Подавали страву зі шкварками та сметаною, а у піст ‒ з підсмаженою цибулею, грибами. Також часто готували суп з галушками.
Тісто для галушок готують круто, додають до борошна яйця, молоко або воду. Додаючи до тіста сир, відварену та протерту картоплю або гарбуз отримували велику різноманітність смаку галушок.
Для приготування галушок з тіста формують кульки або квадратики, які згодом відварюють у підсоленій воді. До страви додають шкварки, сметану чи смажену цибулю. Місцевими різновидами галушок є палюшки, що розповсюджені на території Тернопільщини й Львівщини, та затирка, що розповсюджена у Полтавській та Черкаській областях.
Картопляні галушки
Інгредієнти
Картопля 500г;
Яйця – 2 яйця;
Борошно склянка;
Сіль до свого смаку;
Масло.
Приготування
Картоплю варять, обчищають від шкірки, розминають. До одержаного пюре додають яйця, борошно. З тіста роблять ковбаску, яку потім ріжуть. Варять в окропі. Ці галушки можуть бути для супу і як самостійна страва разом з обсмаженою цибулею, шинкою або шкварками. У піст яйця у тісто не додають.
Гарбузові галушки
Нижче я розкажу, як правильно приготувати чудову і дуже корисну страву — гарбузові галушки.
Інгредієнти
200 г гарбуза;
1 яйце;
Півсклянки борошна;
Масло;
Сіль до свого смаку.
Приготування
Гарбуз відварюють, додають борошно та яйце. Чайною ложкою набирають тісто та кидають в окріп. Смакують зі смаженою цибулею, ковбасою, шкварками тощо.
Галушки з сиру
Галушки з сиру улюблена страва діток, ці галушки мають ще назву ліниві вареники. Я готую з солодкого сиру з родзинками або курагою.
Інгредієнти
250 г солодкого сиру (типу яготинського);
1 яйце;
Півсклянки борошна.
Приготування
До сиру додати яйця, борошно. З отриманого тіста зробити кульки. Варити у окропі приблизно 8 хвилин.
Смакують галушки з сиру зі сметаною або маслом, або сметаною та варенням…
Галушки – найдоступніший та найсмачніший спосіб нагодувати близьких вам людей смачною та ситною стравою. В Полтавській області поставлено пам’ятник галушці.
Тож обов’язково пригостіть свою родину цією смачною стравою.
З повагою, досвідчений кулінар, Олеся.
Читайте також Страви на Масляну.
Опубликовано: 20.03.2021