Крокуси посадка і вирощування

Крокуси посадка і вирощування фото опис

Загальні відомості про крокус

Крокус належить до широкого роду бульбоцибулинних родини Ірисові. В природних умовах крокуси ростуть в лісах під деревами, степових ділянках, а також широких луках. Ареал поширення крокусів – це Центральна, Східна, Північна Європа, а також частина території Близького Сходу. На даний відомо приблизно 80 видів крокусів. На їх основі виведено до 300 сортів.

В перекладі з грецької назва крокус означає волокно. Друга назва рослини – шафран отримана в східних країнах, і в перекладі означає жовтий. Вирощується крокус ще з древніх часів. Його згадують в роботах  в роботах грецьких лікарів. В сучасному садівництві крокус є популярною рослиною для створення весняних та осінніх клумб.

Особливості вирощування крокусів

Крокус є низькорослою, близько 10-15 см висотою рослиною. Цибулини злегка сплюснуті або округлої форми. Зверху вони вкриті жорсткими лусками, від донця відходять численні корені. У крокусів не розвивається стебло. Листки  з’являються перед цвітінням. Вони лінійні, темно-зелені,  прикореневі, охоплені лусками. Квітки в більшості випадків одиночні, але в деяких крокусів буває 2-3 квітки. Форма квітки – келих, діаметр від 3 до 6 см. Колір квітки – білий, жовтий, помаранчевий, фіолетовий, кремовий а також є двоколірні і триколірні сорти. Квітки оточені лусками. Вони розпускаються  на безлистяних цвітоносах.

Особливості посадки крокусів у відкритий ґрунт

Нижче ми розкажемо, як  правильно висадити цибулини крокусів у відкритий ґрунт.

Коли саджати крокуси

Хоча багато джерел радять садити весняноквітучі крокуси восени, а осінньоквітучі крокуси влітку, ми радимо всі види крокусів висаджувати восени. Влітку в наших широтах ще дуже спекотно і цибулина може не прийнятись. Приблизний період висадки – друга половина вересня –кінець листопада.

Вибір і підготовка цибулин

Перед висадкою огляньте цибулини. Вони мають бути щільні, без плісняви і не пошкоджені. Також перед висадкою півгодини бажано витримати цибулини в розчині препарату Максим, або розчині фундазиму. Це захистить цибулини від проникнення спор грибків та хвороботворних бактерій.

Вибір ділянки і ґрунту для вирощування крокусів

Ідеальним місцем для крокусів буде добре освітлена ділянка в саду, яка навесні не замокає після танення снігу. Також вони добре будуть себе почувати під кронами листяних дерев, так як цвітіння крокусів відбувається раніше, ніж на них з’являються листки.

Для вирощування крокусів потрібен легкий і сухий ґрунт, багатий гумусом. Також він має бути повітропроникний. Перед посадкою ретельно перекопайте ділянку на глибину 20-30 см. В ґрунт для кращої проникності додайте великозернистий пісок. Також обов’язково потрібно внести органічні компоненти. Зокрема компост і слабокислий торф. Якщо ґрунт кислий, то внесіть вапно. Для глинистих ґрунтів потрібно деревну золу.

Проведення посадки

Якщо ґрунт вологий і сорт крокусу досить ніжний, то потрібно робити високу грядку із дренажним шаром із мілкого гравію.

Висадка крокусів в залежності від величини цибулини здійснюється на глибину від 5 до 10 см. Ботанічні крокуси висаджують на меншу глибину, Великовіткові на більшу. Також якщо ґрунту для посадки важкий, то цибулин висаджують на меншу, приблизно 5-6 см, глибину. Перед посадкою в ґрунт додають декілька ложок фосфорно-калійних добрив. Відстань між окремими цибулинами при посадці – 7-10 см. Якщо цибулини великі, то можна збільшити відстань до 15 см. Після того як розмістили цибулини в лунках, засипайте їх землею. Рясно полийте крокуси після посадки. Також не зайвим буде замульчувати місце посадки сухою травою та листям.

Не слід робити дуже густу посадку, так як у крокусів дуже великий коефіцієнт розмноження. Одна цибулина робить багато діток, і через декілька років буквально декілька цибулин створять велику ділянку квітів. Через 5 років радимо крокуси розсадити.

Як доглядати за крокусами в саду

Догляд за цибулинами крокусів не є надто складним. Поливайте їх виключно тоді, коли була малосніжна зима, або ж навесні зовсім немає дощів. В загальному їх краще не перезволожувати, цибулини можуть загнити. Погано вони реагують на небажаних сусідів, тому активно прополюйте ділянку з крокусами. Для більш активного росту цибулини крокусів вимагають внесення добрив. Але ні в якому разі не можна, вносити свіжу органіку.

Добре крокуси реагують на внесення мінеральних добрив. Найбільше їм підходять фосфорні і калійні добрива. Велика кількість азотних добрив можуть спричинити розвиток грибкових захворювань у крокусів. Перше підживлення роблять під сніг на початку березня, комплексними добривами. Норма розрахунку добрива – приблизно 50 г на один метр квадратний. Другий підживлюють цибулини під час цвітіння виключно фосфорними добривами. Після того як в кінці весни листки на цибулинах засохнуть, крокуси можна залишити в стані спокою і не доглядати. Для осінньоквітучих сортів варто буде підживити цибулини у вересні, під час цвітіння.

Цибулини крокусів, а також інші цибулини з Голландії ви можете придбати за доступною ціною в інтернет магазині Флоріум.

Читайте також Амариліс — ідеальний подарунок на Різдвяні свята!

Опубликовано: 07.11.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты