Особливості вирощування Великоквіткових гладіолусів

Особливості вирощування Великоквіткових гладіолусів фото опис

Великоквіткові гладіолуси опис

На даний момент виведено сотні сортів гладіолусів. Вони різноманітні по формі квітів, висоті квітконосів, термінах цвітіння, походженню. Також вони відрізняються для яких їх використовують в саду або на дачній ділянці. Також різні групи гладіолусів відрізняються по ціні.

Найпоширеніша група сортів —  Великоквіткові гладіолуси. В групу великоквіткових гладіолусів виділяють сорти із діаметром квітки від 11 до 14 см. Висота квітконосів в даної групи від 90 до 150 см. Вони оточені жорсткими, мечоподібними темно-зеленими листками. Довжина суцвіть складає від 30 до 45 см. На суцвітті поступово розкриваються великі квіти. Одночасно розкрито до 9 квіток. Цвітіння проходить із серпня по вересень. Після відцвітання, на початку жовтня листки обрізають, цибулини очищують і відправляють зимувати до наступної весняної висадки.

Вирощування Великоквіткових гладіолусів: основні пункти

Великоквіткові гладіолуси для якісного і тривалого цвітіння вимагають ретельного догляду. Про головні особливості вирощування розкажемо нижче.

Вибір цибулин

Для посадки використовують цибулини із окружністю 12/14 см. Цибулини мають бути без плісняви і не пошкоджені. Потрібно оглянути їх на предмет наявності трипсів – дрібних комах-шкідників, які харчуються соком рослин. Перед висадкою цибулини гладіолусів потрібно витримати у розчині марганцівки, або в розчині протруйника, наприклад, препараті Максим. Завдяки цьому цибулина буде протидіяти проникненню патогенних грибків.

Посадка Великоквіткових гладіолусів

Дана група гладіолусів вимагає велику кількість світла і тепла. Для висадки використовують частіше всього сонячну ділянку захищену від вітру. Також можна висадити гладіолуси і в напівтіні. Але в такому разі цвітіння буде пізніше. Бажано висаджувати цибулини на підвищенні, так як в низині вони будуть замокати.

Для посадки використовують ґрунт із нейтральною або слабокислою реакцією. В склад землесуміші входить дерновий ґрунт, пісок, торф або невелика кількість перепрілого компосту. Компоненти ретельно перемішують і додають невелику кількість мінеральних добрив.

Висадка цибулин великоквіткових гладіолусів проводиться в добре прогріту землю. Перед висадкою можна проростити цибулини протягом 1-2 тижнів в теплому приміщенні. Глибина висадки -5-15 см. При більшому розмірі цибулин їх висаджують на більшу глибину. Відстань при посадці – 10-20 см. Також для розтягування терміну цвітіння висаджуйте цибулини із інтервалом по часу приблизно 7 днів групами від 7 до 10 цибулин.

Догляд за Великоквітковими гладіолусами

Після посадки цибулин замульчуйте рослини за допомогою деревної тирси, компосту або ж перегною

Великоквіткові гладіолуси, враховуючи розмір стебел потрібно поливати частіше, ніж інші групи.  Поливайте їх щонайменше 6-7 разів на тиждень. При холодній погодні інтенсивність поливу зменшуйте. Об’єм поливу – 10 л води на один метр квадратний. Для  уникнення зараження грибками між рядами гладіолусів робляться борозни, в які наливають воду.

Якість росту і цвітіння Великоквіткових гладіолусів залежить від наявності  однорічних і багаторічних бур’янів. Вони заважають відтягують воду і поживні речовини на себе. Крім того вони притягують на себе різних шкідників, зокрема слимаків. Тому кожні два тижні бажано прополювати ряди віл бур’янів.

З початку активного росту і до другої декади серпня Великоквіткові гладіолуси потрібно підгодовувати мінеральними та органічними добривами. Вносити їх бажано у рідкій формі. Своєчасне підживлення забезпечує стабільний ріст вегетативних частин рослини, покращує якість суцвіття. Крім того, воно підвищує стійкість рослин до основних грибкових захворювань.

Дуже важливо зрізати квітконоси які відцвіли. Для цього візьміть гострий ніж або секатор і зріжте квітконос під кутом 45 градусів, залишивши при цьому декілька листків.

Так як у Великоквіткових гладіолусів дуже високі квітконоси, то їх потрібно підв’язувати. Коли рослина досягне приблизно 60-70 см підв’яжіть рослину до дерев’яної або композитної оформи висотою від 100 до 150 см. Після цього гладіолусам не страшні сильні вітри та дощі.

Підживлення Великоквіткових гладіолусів

Протягом сезону для даної групи сортів важливо робити адекватне підживлення.

На стадії формування перших 3-4 листків гладіолуса вносять мінеральні або органічні азотні добрива. Наприклад, можна поливати розчином амонійної селітри.

Після появи 5-6 литків  на рослині вносять комплексні добрива, які містять у великій кількості азот, фосфорт і калій. Це допоможе сформувати правильно стебла, а також закласти суцвіття.

Після утворення суцвіть активно вносять фосфорно-калійні добрива, які забезпечать тривале і якісне цвітіння.

Хвороби Великоквіткових гладіолусів і засоби протидії

До основних захворювань  даної групи рослин відносять фузаріоз, тверду і серцевинну гниль, склеротинію. Ризик заразитись одним із цих захворювань збільшується при великій кількості дощів, застої води, відсутності прополювання, а також при важкому ґрунті.

Для профілактики грибкових захворювань потрібно в літні місяці раз в 2 тижні обробляти листки і стебла розчином фундазолу або бордоської рідини. Якщо ж зявились перші зовнішні ознаки захворювання, то обробіть будь яким системним фунгіцидом, наприклад, препаратами Хорус або Топаз.

Цибулини Великоквіткових, та інших гладіолусів можна придбати в інтернет магазині Флоріум.

Читайте також Чорнобривці — барвисте різноманіття!

Опубликовано: 12.05.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты