Розмноження пеларгонії та колеуса, фукції живцюванням

Зміст:

Зелене живцювання

Зелене живцювання фото опис

Під час зими в умовах недостатньої кількості світла, кімнатні рослини витягуються. Вкорочення гілочок повертає декоративність рослини, а зрізані гілки можна вкоренити й отримати до початку літа самостійні рослини. Живцювання — швидкий і простий спосіб, дає змогу швидко розмножити улюблені рослини… Зелене живцювання не потребує додаткових приміщень і можна зробити в міській квартирі на підвіконні.

Зеленими живцями можна розмножити пеларгонії, колеус та фукцію.

Ідеальний час для розмноження пеларгонії, колеуса та фукцій живцями – з лютого до травня. У цей період живці дуже швидко дають коріння і добре розвиваються. Для живцювання найкраще брати молоді зелені стебла з двома-трьома вузлами. З нижніх вузлів прибираємо листя та залишаємо дві пари. Якщо листочки великі, їх бажано обрізати наполовину або повністю щоб зменшити випаровування вологи.

Живцювання колеусу

Живцювання колеусу фото опис

Колеус легко пускає корені в воді, не потребуючи додавання стимуляторів. Після того, як рослина вкоренилася, для того, щоб рослина добре кущилася, треба прищепити верхівку.
Вкорінені колеуси фото опис
Нарізавши взимку або навесні живці, можна з мінімальними витратами фінансів та сил отримати невибагливу декоративну рослину для квітника, що слугуватиме розкішним компаньйоном або тлом для хост, лілійників, лілій або прикрити пустоти після квітування весняних цибулькових.

Колеус у літній композиції фото опис

Через тропічне походження (батьківщина колеусу Індія, з острови Ява і тропічних регіонів Південної Азії) колеус не переносить приморозків, потребуючи висадки не раніше другої половини травня, час коли весняні цибулькові закінчують вегетацію.

Живцювання пеларгонії

Живцювання пеларгонії фото опис

На наших підвіконнях квітує квітка, яку традиційно називають герань, але це пеларгонія. Справжня ж герань — невибаглива морозостійка садова рослина, яка чудово зимує в відкритому ґрунті.

У міру дорослішання рослини відбувається поступове одеревіння стебла. Вазон втрачає свою пишність, рослина цвіте дуже бідно на кінцях пагонів. Тому для підтримки декоративності пеларгонії, їй необхідно вкорочувати гілки, які можна використовувати для живцювання.

Живці пеларгонії фото опис

Після вкорінення, рослини висаджують у горщик, а після дорощування можна висадити на балконі або в саду, як і інші квіти. Висаджені серед кущів смородини або капусти у саду, пеларгонії відлякують деяких шкідників.

Живцювання фукції

Живцювання фукції фото опис

Чарівна гостя із Центральної та Південної Америки теж розмножується живцями у воді. В умовах зимової недостатньої кількості світла, стебла стануть витягнутими, але бутони формуються тільки на молодих стеблах. Для пишного цвітіння старі голі пагони потрібно обов’язково видаляти (їх можна використовувати, як живці).

Обрізання і прищипування куща проводять протягом усього періоду вегетації, не лише навесні. Після того як на молодих пагонах виросте по 3 пари справжніх листових пластин, їх потрібно прищипувати.
Вкорінення фукції фото опис
Вкорінюється фукція приблизно місяць, досить таки вередливо.

Використання стимуляторів для укорінення

Навчитися розмножувати зеленими живцями улюблені рослини не так важко, головне підтримувати тепловий та світловий режим для рослини.

Стимулятори для укорінення фото опис

Цей засіб дозволяє отримати нові рослини з мінімальним збитком для гаманця, що в нас час досить таки вагоме.  Використання стимуляторів, як от “Корневин” або “Епін” сприяє більш швидкому укоріненню та прискорює розвиток потужної кореневої системи рослин.

Природний стимулятор “Бурштинова кислота” також допомогає коренеутворенню живцю та підвищує стійкість до несприятливого впливу довкілля, прискорює зростання рослини.

Укорінені живці пересаджують у невеликі ємності з легкою родючою землею та доглядають як за звичайними рослинами.

Читайте також Підготовка до весняного сезону.

Опубликовано: 22.01.2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты