Страви із гарбуза

Страви із гарбуза фото опис

Історія та особливості гарбузів

Хоча батьківщина гарбуза Північна та Центральна Америка, але цей овоч настільки став своїм в Україні, увійшов в обряди та кухню, тому багато вважають гарбуз споконвічно українським овочем. Якщо уважно почитати твори Котляревського, Гоголя, Нечуя-Левицького, гарбуз буде присутнім обов’язково в описах побуту. З нього готували смачні страви, кожна дівчина мала мати кілька гарбузів, щоб дати небажаним сватам, звідси також вирази «піднести (втелющити) гарбуза», «дістати (з’їсти) печеного гарбуза», з насіння давили олію.

Але то історія минулих часів. Сучасні дослідження довели, що крім вітамінів групи B, С, бета-каротину, фолієвої та пантотенової кислоти, гарбуз забезпечує надходження в організм досить рідкісного вітаміну Т (карнітину), який сприяє спалюванню жирових відкладень і з успіхом справляється із зайвою вагою. Гарбуз низькокалорійний та універсальний овоч, з якого можна приготувати блюда на цілий день. Унікальність гарбузу в тому, що він добре поєднується з м’ясом, крупами, молочними продуктами тощо.
Вранці до кави можна приготувати млинці з гарбуза. Ці не солодкі млинці можуть бути заміною хліба або як легкий гарнір до м’яса, наприклад відвареної курятини.

Млинці з гарбуза

Інгредієнти

400 г гарбуза;
2 яйця;
½ скл. кефіру;
2 скл. борошна;
1 ч.л. розпушувача або соди;
сіль.

Приготування

Гарбуз натерти на терці. Замісити тісто, додасти гарбуз і смажити на сковороді.

Суп-пюре з гарбуза

На обід можна приготувати смачний суп з гарбузом.

Пропоную рецепт супу, що дуже полюбляють в нашій родині.

Інгредієнти

700 грамів очищеної нарізаної кубиками гарбуза;
2 середніх моркви, подрібнених на терці;
2 головки нарізаної кільцями цибулі;
2-3 столових ложки рослинної олії;
1 велика картопля, очищена і нарізана скибочками;
1 літр води;
3 столові ложки жирних вершків або сметани;
столова ложка приправи 10 овочів (можна замінити сіллю на  свій  смак);
бажано також додати меленого чорного та червоного перців;
часник;

очищене насіння гарбуза.

Приготування

Духовку нагрійте до 220 градусів. Гарбуз і моркву помістіть в форму для запікання, збризніть рослинною олією. Запікайте в духовці 20 хвилин — так, щоб гарбуз став м’яким. Нарізаний кільцями посмажити до золотастого кольору. У великій каструлі закип’ятіть воду і відваріть картоплю (близько 20 хвилин). З’єднайте картоплю, гарбуз та моркву, подрібніть за допомогою блендера. Вилийте суп назад в каструлю і поставте на повільний вогонь. Постійно помішуючи, додайте в суп вершки й приправи, посоліть. При накладанні у тарілки додати по столовій ложці смаженої цибулі та гарбузового насіння.

Запечене м’ясо з гарбузом і солодким перцем

Інгредієнти

М’ясо — 600 г (куряче філе);
гарбуз — 500 г;
перець солодкий червоний — 350 г;
цибуля ріпчаста — 130 г;
часник — 3 зубчики;
чебрець — 1 ст.л. свіжого;
петрушка — 1 ст.л. свіжої зелені;
олія — 2 ст.л;
сіль на  свій  смак;
перець чорний — за смаком.

З гарбуза тонко зрізати шкірку і порізати великим кубиком. Так само порізати й перець, попередньо видаливши насіння. Цибулю порізати кільцями або півкільцями, як вам більше подобається. Часник і зелень подрібнити. М’ясо порізати невеликими шматочками. М’ясо посолити, поперчити, гарбуз, перець і цибулю перемішати й викласти поверх м’яса. Рівномірно полити рослинним або оливковою олією. Поставити на запікання на пів години (якщо курка, або 40 хв-годину, якщо це свинина або яловичина)


Ось так я готую з гарбуза. Гарбуз в нашій родині серед улюблених овочів і сподіваюсь, що вашій родині теж сподобаються цю страви.

З повагою, досвідченгий кулінар, Олеся.

Читайте також Зефір з яблук.

 

Опубликовано: 24.10.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты