Висадка гіацинтів в горщики

Висадка гіацинтів в горщики фото опис

Гіацинт — багаторічна цибулинна рослина, яка прекрасно росте у відкритому ґрунті і зацвітає навесні після зимівлі. При сприятливих умовах він цвіте активно і довго. Після цього гіацинти впадають в «сплячку» — період спокою. Цибулини під час цього періоду формують запас поживних речовин і закладають майбутні органи на наступний період цвітіння.

Крім того, гіацинти можна висадити в горщики і отримати цвітіння під потрібний період. Примусове формування квітів у цибулинних рослин під бажаний термін називається вигонкою.

Можливі два варіанти вигонки у воді і ґрунті.  Саме про висадку гіацинтів у горщики і вигонку в ґрунті ми розкажемо в даній статті.

Правильна посадка гіацинтів в горщики

Для успішної посадки  і подальшої вигонки гіацинтів потрібно враховувати особливості сорту, а також обирати якісний посадковий матеріал. Зокрема бажано використовувати цибулини великого розміру, мінімум 14-16 см в окружності. Також потрібно щоб цибулини не були пошкоджені і не гнилі.

Час посадки

Час вкорінення цибулини гіацинта  від 6 до 10 тижнів. Цей параметр залежить від  в залежності від сорту та якості посівного матеріалу.

Якщо потрібно виростити квіти на певні дати, то потрібно опиратись на виявлені практикою терміни. Так Для отримання квітів на Різдво – висаджуйте цибулини в кінці вересня. Якщо ж потрібно виростити квіти на початок середину березня – висаджуйте в кінці жовтня. В квітні – в кінці листопада -грудні.

Підготовка ґрунту

Крім горщиків для вигонки можна використовувати глибокі пластикові, або ж керамічні контейнери, пластикову тару для зберігання продуктів.

На дно контейнера спочатку насипають шар дренажу близько 2 см висотою. Для цього беруть керамзит або мілку гальку. Весь інший об’єм горщика засипають ґрунтовою сумішшю.

Склад суміші для посадки гіацинтів:

  • Одна частина листової землі;
  • Частина дернової землі;
  • Частина перепрілого компосту;
  • Одна частина кислого торфу;
  • Невелика кількість річкового чи іншого великозернистого піску.

Зверху на засипану в горщик ґрунтову суміш додатково насипають 5 мм піску. Це запобігає загниванню цибулин.

Посадка гіацинту в горщик

Для вигонки гіацинтів краще всього підійдуть горщики висотою 14-20 см, глибокі. Під час росту цибулина буде збільшуватися і поступово буде виступати над землею. Через цю особливість садіть цибулину у верхню третину  горщика. Тобто, не потрібно садити її на рівні країв горщика.

Проведення посадки цибулини:

  • Обрану цибулину денцем із невеликим зусиллям поставте в ґрунт (бажано не вкручувати);
  • Присипте цибулину землею , але залишіть верхню частину не присипаною, щоб вона виступила над поверхнею землесуміші;
  • Далі верхню частину можна присипати сухою тирсою.

Пам’ятайте,  при висадці одночасно декількох цибулин, не потрібно щоб вони стикались. Але посадка має бути досить щільною. Ідеально щоб відстань між цибулинами була близько 2-3 см.

Період укорінення

Після того як квітка висаджена в горщик, її потрібно забезпечити період спокою.

В цей період мають бути дотримані певні умови по освітленню, температурному і режиму вологості.

Горщик із цибулиною ставлять в темне приміщення. Температура повітря в ньому має коливатись в діапазоні від  5 до 7 ° С. Також приміщення має бути із середнім рівнем вологості повітря.

Також обов’язково не дають засохнути землі в горщику. Вона має бути помірно вологою. Для профілактики грибкових захворювань ґрунт треба полити розчином марганцівки. Для підживлення додають подрібнений попіл в субстрат.

Тривалість періоду спокою для горщиків гіацинту – від 2 до 2,5 місяців.

В якості місця для зберігання горщиків можна використовувати:

  • Підвал;
  • Нижню полицю холодильника;
  • Гараж;
  • Балкон.

Саме період спокою при правильних  умовах є найважливішим для отримання якісного цвітіння.

Кінцевий етап вигонки

Через два місяці після посадки регулярно перевіряйте появу паростків на поверхні землі. Після того як паростки будуть висотою приблизно 3 см, горщик з гіацинтом перемістіть в приміщення з температурою до 15 ° С і добре освітлене. Краще всього перемістити горщики на підвіконня. В даному приміщенні горщик буде перебувати до місяця. Бажано вкрити горщики паперовими ковпаками на перший тиждень цього періоду.

По завершенні цього періоду вигонки  з’являться бутони.

Горщик з бутонами переносять в тепле приміщення, наприклад вітальню або кухню і очікують цвітіння. Не забувайте в цей час регулярно поливати горщик, не допускаючи перезволоження.

При дотриманні всіх умов ви отримаєте чудове цвітіння гіацинту в потрібний час!

Догляд після цвітіння

Після цвітіння цибулина має відпочити. Зразу після того як всі квітки зав’яли, зріжте квітконіс. Це потрібно для того щоб цибулина не формувала насіння і не перевиснажувалась. Підгодуйте цибулину розчином калійно-фосфорних добрив.

Після повного засихання листків цибулину виберіть цибулину з горщика. Огляньте її і відділіть при потребі дітки. Очистіть цибулин від бруду і старих лусок. Далі цибулину гіацинту відправляють на 2-3 місяці в сухе холодне темне місце до наступної висадки.

Цибулини гіацинтів, а також інші цибулини із Голландії ви можете придбати в інтернет магазині Флоріум.

Читайте також Як виростити ідеальний амариліс?

Опубликовано: 12.11.2020

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты