Зберігання гладіолусів та жоржин взимку

зберігання жоржин і гладіолусів фото опис

Осінні сади це пишна краса гладіолусів  та жоржин . Першокласники йдуть до школи з яскравими букетами цих квітів. Але по літньому теплі перші осінні дні вже минають і починається справжня осінь, із холодними ночами, затяжними дощами та першими приморозками.

І жоржини, і гладіолуси мають тропічне походження – Африка та Мексика, тому морози для них згубні.

Щоб наступний рік милуватися яскравими квітами треба цибулини гладіолусів та бульби жоржин зберегти взимку, підготувати до нового садового сезону.

Умови зростання гладіолусів та жоржин

Головні вороги й жоржин і гладіолусів це волога, яка у поєднанні з низькою температурою приводить до хвороб та гибелі рослин.

Бажана температура під час спокою навколишнього середовища має бути + 4 … + 6 ° С і + 5 … + 8 ° С відповідно.

Досить суворі умови України (3-4 та 5-6 кліматична зона) не дозволяють залишати такі ніжні бульби та цибулини зимувати в ґрунті.

Навіть добре замульчувати (я пробувала багато способів про які читала), вони загинуть, адже зимовий сезон України рідко буває без морозів та промерзання ґрунту.

Види укриття для гладіолусів та жоржин

Особисто пробувала різні види укриття – пластикові пляшки, шари листя та компостної землі, нетканий матеріал для дерев, але весною тільки зі сумом констатувала, що добре, що викопала, які подобалися найбільше.

А тому, щоб зберегти гладіолуси та жоржини, необхідно їх викопувати. Саме оптимально це робити в кінці вересня — початку жовтня у сонячну, суху погоду.

Викопка бульб і цибулин

Не варто використовувати для викопування жоржин вили, найкраще підійде лопата. Щоб виключити ймовірність пошкоджень, потрібно відступити від рослини на 20 см


Я гладіолуси викопую маленькою лопатою, тримаючи однією рукою за листя. Головне не загубити дітки гладіолусів, бо вони витримують зиму і проростають навесні.

Оробка бульб після викопки

Наступний етап – обробити від шкідників та запобігти хворобам (наприклад «Тірана» або «Анкара», «Максим»). Крім того, добре просушити. На цьому етапі я також відокремлюю дітки гладіолусів від цибулин. Збереження бульбоцибулини та коренів під час зберігання багато в чому залежить від просушування після викопування.

Просушка

Якщо в ящик потрапили недосушені бульбоцибулини, можливо зараження грибними захворюваннями під загальною назвою «гнилі». Тому викопані, промиті та протруєне бульбоцибулини гладіолусів і бульби жоржин важливо просушити протягом двох-трьох тижнів. Початківцям садівникам треба засвоїти правило: краще пересушити, аніж не досушити.

Умови для зберігання бульб жоржин і цибулин гладіолусів

Ідеальні умови для зберігання створюються в теплому погребі при температурі +5 … + 10 ° C і вологості повітря 60-70%. Бульби та цибулини перешаровують сухим торфом або тирсою, піском або перлітом. У літературі зустрічається порада використовувати глиняну бовтанку, яка добре перешкоджає висиханню бульбоцибулини жоржин. Я пробувала глиняну бовтанку — йде дуже багато сил і часу.

На жаль жоржини після бовтанки добре не просохли і запріли. Пересиханню запобігає, якщо поряд зберігаються яблука, гарбузи або картопля.

У мене погріб промерзає та миші з величезною радістю влаштували бенкет моїми квітами. Тому я зберігаю на заскленому балконі, де температура приблизно 7 — 10 градусів всю зиму в пластикових ящиках з дірками для зберігання овочів, заповнених тирсою. До тирси додаю лушпиння цибулі.

Раз на місяць бажано подивитися, як там цибулинки.

У лютому починаю підготовку до нового садового сезону – раз на тиждень обприскую, щоб розвивалися паростки, цибулини гладіолусів розкладаю на поверхню, щоб паростки росли угору.

 

З повагою, досвідчений садівник, Олеся.

Читайте також Круті лайфхаки для городу своїми руками.

Опубликовано: 03.10.2019

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Задать вопрос

    Контакты